Inschrijven nieuwsbrief


RKR Cookie Banner

Volg mij op Twitter

Home Nieuws

 

Logopedie Zeijger

Mathenesserlaan 309

3021 HK Rotterdam

010-477 50 33

www.logopediezeijger.nl

 

 

 

Logopedie bij perifere aangezichtsverlamming

 

Mimetherapie

 

Deze folder is voor mensen met een aangezichtsverlamming, waarbij de functie gedeeltelijk is teruggekeerd. Deze verlamming kan door verschillende oorzaken ontstaan. Wat bij u de oorzaak is heeft uw behandelend arts met u besproken (zie ook de folder aangezichtsverlamming). Het niet goed werken van de spieren in het gezicht wordt aangezichtsverlamming of facialisparese genoemd. In een normale situatie werken de spieren van de linker en rechter gezichtshelft min of meer gelijk. Bij een aangezichtsverlamming is de bewegingsmogelijkheid van een gezichtshelft verminderd of helemaal uitgevallen. Daarnaast kunnen de spieren in het gezicht op een abnormale manier gaan meebewegen. Deze zogenaamde restverschijnselen ontstaan doordat de zenuw, de nervus facialis , niet of slechts gedeeltelijk is hersteld. Omdat u last heeft van één van bovengenoemde verschijnselen, kan uw behandeld arts u verwijzen naar Logopedie Zeijger voor de behandelingsmethode ‘revalidatie van de mimiek’, of kortweg ‘mimetherapie’. Het kan ook zijn dat u van hieruit wordt doorverwezen naar een fysiotherapeut of logopedist bij u in de buurt. Zij zijn dan opgeleid tot ‘mimetherapeuten’.

 

Start

De behandeling kan meestal starten zodra er weer enige beweging aan de aangedane kant van het gezicht zichtbaar is. Meestal is het zinvol om in de fase dat er nog geen beweging mogelijk is de mimetherapeut te consulteren voor uitleg, advies en het aanleren van massageoefeningen.

 

Doel

Het doel van de behandeling is de symmetrie in het gezicht te bevorderen, zowel in rust als bij bewegen. Tijdens de therapie leert u het verschil tussen spanning en ontspanning in het gezicht zien en voelen. U leert ook om het gezicht zo normaal mogelijk symmetrisch te bewegen. Zowel bij eten, drinken, praten als bij uitdrukken van bepaalde emoties. U leert daardoor ook om in het dagelijkse leven beter met uw aangezichtsverlamming om te gaan.

 

Behandeling

Bij het eerste bezoek wordt u door de logopedist onderzocht en wordt beoordeeld of u met mimetherapie kan starten. Zo ja, dan krijgt u uitleg over de behandeling en over de manier waarop u moet oefenen. Het aantal behandelingen is gemiddeld acht met een duur van 30 minuten. Daarnaast is het belangrijk dat u thuis actief en regelmatig oefent. De oefeningen die u thuis moet doen worden tijdens de behandeling met u doorgenomen. De rol die de logopedist heeft is begeleiden en ondersteunen.

 

Er wordt tijdens de therapie aandacht besteed aan:

 - massage van het gezicht;

- oefeningen voor het bewegen van de mond, neus, wang, ogen en voorhoofd;

 - het verschil tussen spanning en ontspanning;

 - beheersing van ongewenste meebewegingen;

- verbetering van eten, drinken en spreken;

- het oefenen van gezichtsuitdrukkingen met en zonder spiegel;

- het omgaan met een aangezichtsverlamming.

 

Verwachting

Uw aangezichtsverlamming of de restverschijnselen verdwijnen niet door de behandeling. Wel mag u verwachten dat u door regelmatig te oefenen en te masseren meer controle krijgt over uw gezicht en uw gezichtsuitdrukking. De meeste mensen voelen zich daardoor prettiger en kunnen beter met de situatie omgaan.

 

Wat kunt u zelf doen?

Probeer uw gezicht zo ontspannen mogelijk te houden. Maak wanneer u uw gezicht beweegt alleen maar kleine bewegingen. Probeer het gezicht zo symmetrisch mogelijk te houden. Soms wordt het advies gegeven om zelf alvast te gaan oefenen door ‘gekke bekken te trekken’. Dit raden we af omdat hierdoor juist asymmetrie optreedt.

 

Vragen?

Met vragen kunt u ook terecht bij Rob Zeijger op maandag, woensdag en donderdag, telefoonnummer 010-477 50 33 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

 

Bron: folder ‘Mimetherapie’ UMC St Radboud